Zeynel Abidin Yapımı Ud " Tamiri ".

17 dilim, son dilimleri Ceviz ve Akçaağaç ile eşlenmiş. Yaklaşık 110 yaşlarında zamanın sıra sazlarından. 8 adet olması gereken Akça dilimlerin 3 tanesini hafif pullu Gürgen fakat renk uyumu var.

Dip ve sap takozu Ihlamur, sapını da tek parça Ihlamur'dan yapmış ustası. Sap takozu bunca yıla rağmen canlılığını muhafaza etmiş, Ihlamur burda doğru tercih. Klavye de yanları Abanoz ile kesilmiş "süt tozu ve gül ağacı" ile kontra olan işleme var. Klavye eşikte 34mm sap dibinde 54mm, bu ölçü klasik klavyenin ölçüsene çok yakın.

Dilimlerin iç kısmında "daire testere" izleri var. Hemen hemen bu dönemim tüm udlarının iç kısmında "dişli rende veya sık dişli testere" izleri vardır, bu izler seri, özensiz veya bilgisiz üretimin sonucudur.

       
Sazda geçme ve birleşmeler arada sıcak tutkal kalıcak şekilde hatalı yapıştırılmış ve tutkal çürümesi oluşmuş, bu sebepten dolayı sap takoz dilimlerden çok kolay ayrıldı, ayrıca sol son dilim ve ses tablası yoktu.

Orjinal sap takozu yerine monte edildi, dilimler yapıştırılıp içi temizlenip tekrar bantlandı, eksik olan sol ceviz son dilim yapıldı. Yeni sap ve dilimleri, ses tablası, burguluk ve gomalak cila yapıldı. Klavyede orjinal işlemesi  kullanıldı.
      
Tüm tamir sazlarda olması gerektiği gibi yapımcısın etiketi muhafaza edildi.
M. Bülent Eryalman  _ 06.03.2012
www.bulenteryalman.com  Tüm Hakları Saklıdır _ ©2023
M. BÜLENT ERYALMAN _ UD YAPIMCISI